Vier corona-proof tips voor vergaderen op afstand

Corona. Online vergaderen. Thuiswerken tot 1 juni. Er is geen hele standaard inleiding nodig om te beschrijven in welke situatie we zitten. Wel kunnen we er samen voor zorgen dat het nog wat aangenamer wordt en we alsnog lekker kunnen doorwerken terwijl je in je pyjama aan de eettafel zit. Daarom: vier concrete tips (of geboden, ligt eraan hoe je ze wilt lezen) over hoe je nog slimmer online kunt vergaderen.

Lees meer

‘Borgen’ van nieuw gedrag: hoe krijg je dat voor elkaar?

In deze blog: vier niveaus die helpen bij het vasthouden van gewenst gedrag. Omdat we toch stiekem allemaal wel een neiging hebben naar wat in biologie bekend staat als ‘homeostase’: we houden veelal, ondanks veranderingen in de omgeving, ons huidige gedrag in stand.

Lees meer

5 hulpmiddelen voor effectiever vergaderen

Steeds vaker overleef jij ternauwernood een overleg dat prima één e-mail had kunnen zijn. Of een ‘meeting’ waarin de neuzen dezelfde kant op hadden moeten gaan staan: in werkelijkheid eten de meesten uit hun neus. Gelukkig kun je daar, naast de Lean Coffee methode, met jouw team wat aan doen.

Lees meer

Help jezelf en jouw team aan een duidelijk doel – met OKR

Maandagochtend 06:00u in het Leids Universitair Medisch Centrum. Afvalverwerker Gerco (28) kreeg van mij de vraag: ‘wat is volgens jou het doel van jouw werk?’ Één slok koffie later zei hij: ‘Dat is heel logisch: ik zorg ervoor dat patiënten goed en snel genezen en dat ze snel weer weg kunnen hier.’

Lees meer

Van buiten naar binnen: vergeet jezelf niet.

We zijn allemaal klanten. Of je het nu wilt of niet: iedereen is een klant van iemand. Ook als je al zes keer dezelfde gegevens hebt ingevuld in ‘een systeem’ van jouw bank, of twintig minuten in de wacht staat met de vraag waarom je via jouw provider niet meer op een legale manier Game of Thrones kunt kijken. Het bijzondere hierbij is, dat zodra wij op ons werk aankomen we lijken te vergeten hoe het is om zelf klant te zijn.

Lees meer

Vergader eens anders: Lean Coffee

Vergaderen. Altijd leuk om te doen. Vooral als het in een inspirerende kamer zonder ramen plaatsvindt, het er ‘ijskoud’ is en de beamer het bijna altijd doet. Gelukkig is er de Lean Coffee methode om een vergadering goed gestructureerd te laten verlopen en waarmee je als groep bepaald waar je het over gaat hebben.

Lees meer

Doe hoe de Britten het doen: EAST

Of je thuis bent of op het werk: bepaald gedrag van jezelf en anderen zou je willen stimuleren (lief zijn voor elkaar), en ander gedrag juist niet (crackers eten in de stilteruimte). In het Behavioural Insights Team van de Britse regering houden een aantal slimme mensen zich al een tijdje bezig met: how small changes can make big difference.Vrij vertaald in redelijk goed Nederlands: hoe kun je gedragsverandering teweeg brengen door kleine aanpassingen te doen?

Lees meer

Dagstart? Dagstop!

Gelukkig word bij veel bedrijven elke dag weer netjes begonnen met een dagstart, inclusief mood-barometer. Waarom zou je er niet voor kiezen om een dagstartaan het einde van de voorgaande dag al te doen? De dagstop.

Lees meer